Lớp học Ẩm thực Toa

神奈川県藤沢市 ベトナム美食教室トア
Cơm Nhà Thoa

Tìm kiếm
Close this search box.

Cinsel Taciz Suçu ve Cezası TCK 105 Madde

Cinsel taciz suçuna karşılık verilen ceza, eğer iki yıl veya daha az hapis cezası veya adli para cezası şeklindeyse ve sanık bu uygulamayı kabul ederse, mahkeme HAGB kararı verebilir. Bu karar sanığın gelecekteki yaşamı üzerinde olumlu bir etki yaratabilir ancak mağdurun hakları ve kamu yararı da korunmuş olmalıdır. Birden fazla kişinin bu suçu işlemeye irade ve kararı ile iştirak durumu ortaya çıkar. İştirak suçun icrası sırasında yardım ederek olabileceği gibi suç öncesinde azmettirme olarak da karşımıza çıkabilir. Bir kimse oğlunu komşunun kızına cinsel içerikli sözler söylemek için azmettirebilir veya cinsel içerikli ibareler içeren mektubu mağdura götüren kimse, asli faile mağdurun telefon nosunu veren kişi de suça yardım etmiş olur. Yani birden çok failin farklı eylemleriyle aynı suça ortak olmasıdır.

  • Bu suç tipi, Türk Ceza Kanunu’nda yer almakta ve cinsel tacizle ilgili hususları düzenlemektedir.
  • Mağdur, soruşturma aşamasında şikâyetinden vazgeçerse savcılık tarafından takipsizlik kararı verilir ve dosya kapatılır; kovuşturma aşamasında şikâyetinden vazgeçerse Mahkemece davanın düşmesine karar verilir.
  • Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar kapsamında özel bir düzenleme yaparak, uzlaşma yönteminin bu tür suçlar söz konusu olduğunda kullanılmayacağı belirtilmiştir.
  • Tacizci tarafından yapılan açık ya da kapalı cinsel yorumlar, espriler ve kişiyi cinsel obje olarak gösteren ifadelerdir.
  • Cinsel taciz suçu işlendiği takdirde üç aydan iki yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasına hükmolunur.
  • Söz konusu suçlar, takibi şikayete bağlı suçlar olmadığı için yukarıda ifade edilen 6 aylık süreye bağlı kalınması zaruret değildir.

Mağdurun iffetine ve ahlak temizliğine yönelik bir eylem olması gerekmektedir. Kanun maddesinde hangi eylemlerin cinsel taciz niteliğinde olabileceği açık bir şekilde belirtilmemiştir. Ancak öğreti ve yargısal kararlarda mağduru hedef almış, vücut dokunulmazlığı ihlal edilmeksizin cinselliğine yönelen söz ve davranışların tümü cinsel taciz suçunun oluşumu için yeterli görülmüştür. Yukarıda sayılan hallerden birinin gerçekleşmesi halinde, cinsel taciz suçundan yargılanan sanık beraat edebilir.

Snap Inc., kadınlara yönelik cinsel taciz ve ayrımcılık iddialarıyla suçlandı ve sonuç olarak şirket 15 milyon dolarlık bir uzlaşmaya vardı. İş yerinde tacizle ilgili yargıtay kararı 9 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. TCK 105/2 hükmü gereğinde işlenen suç sonucunda ifade edilen neticeye maruz kalındığı takdirde verilecek cezanın 1 yıldan az olması mümkün değildir.

Arabulucu Mersin Avukat Tunç Sudi TOL’un kurucusu olduğu hukuk bürosu, Mersin ilindedir. Ancak Türkiye’de bulunan tüm hukuk büroları gibi Türkiye genelinde ki tüm illere hizmet verebilmektedir. Hukuk büromuz diğer tüm hukuk bürolarında olduğu gibi bireysel müvekkillerin yanı sıra tüzel kişilere de hukuki hizmet sunmaktadır. Bu itibarla, ilk derece mahkemesi sıfatıyla yargılama yapan Özel Daire hükmünün onanmasına karar verilmelidir. Tanık F.A.’nın beyanına göre ise sanık, şikâyetçinin abisinin kayın pederidir.

Örneklerle Cinsel Taciz

Bu ilke uyarınca, suçtan sonra yürürlüğe giren ve fail lehine hükümler içeren kanun, hükümde ve infaz aşamasında dikkate alınmalıdır. Cep telefonu mesajıyla yapılan taciz, takibi şikayete tabi olmayan nitelikli cinsel taciz olarak değerlendirilmelidir. Bu internet sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve ilgili mevzuatına bağlı kalınarak ve ilgili mevzuatla reklam yasağına ilişkin düzenlemelere uygun olarak hazırlanmıştır. Siteyi kullanan tüm ziyaretçiler, Kullanım Şartları’nda yer alan şart ve koşulları kabul etmiş sayılırlar. Kanunda nasıl işleneceği belirtilmediği için her türlü hareketle işlenebilmektedir. Kimliği belli veya belirlenebilir hesaplar, cihazlar veya uygulamalar üzerinden yapılan cinsel tacizlerin ispatı kolaydır.

  • Cinsel taciz suçu bir kamu görevlisi tarafından, görevinin sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle işlenirse hükmedilecek cezanın yarı oranda artırılması gerekir.
  • Bu dava, Snapchat’in iş yerinde eşitlik ve adalet sağlaması gerektiği konusunda önemli bir hatırlatma niteliğinde.
  • Dolayısıyla cinsel taciz suçu, cinsel amaçlı olarak bir kimseye karşı vücut dokunulmazlığını ihlal etmeksizin ve mağdurun rızası hilafına gerçekleştirilen cinsel davranışlardır.
  • Benzer şekilde, sokak ortasında zorla üstü soyulan birinin de teşhir suretiyle cinsel taciz suçunu işlediği söylenemez.
  • Maddesine göre cinsel taciz suçunun soruşturulması ve kovuşturulması, mağdur tarafından yapılacak resmi şikayet ile mümkündür.

Cinsel saldırı suçu , çocuğun cinsel istismarı suçu , reşit olmayanla cinsel ilişki suçu ile ayrılır. Fıkrası; “… Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması yargının görevidir”, 154. Fıkrası ise; “Yargıtay, Adliye Mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar.” hükümlerini içermektedir.

Cinsel Taciz Suçu Şikayet Süresi

Bu nedenle suçun nitelikli hali için şikayetten vazgeçme söz konusu değildir. Netice sebebiyle ağırlaşmış halin uygulanması için mağdurun failin cinsel tacizine veya cinsel tacizlerine dayanamayıp işini bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalması gerekmektedir. Ayrılma veya işi bırakma ile cinsel taciz arasında nedensellik bağı olması gerekmektedir.

  • Bir davranışın taciz sayılabilmesi için ise bunun mağdur bakımından rahatsız edici boyutta olması gerekmektedir.
  • Sözlü taciz, mağdurun cinsiyetine yönelik istenmeyen, rahatsız edici ve onur kırıcı sözler sarf edilmesi veya cinsel içerikli ima ve tekliflerde bulunulmasını içerir.
  • Eğer cinsel bir amaçla mağdurun bedenine en ufak bir temas da olsa bulunmuşsa, bu durum cinsel taciz suçu olarak değil, diğer cinsel suçlar kapsamında değerlendirilir.
  • Cinsel Taciz suçunda mağdurun vücut dokunulmazlığının kesin olarak ihlal edilmemiş olması gerekir.
  • Suç; karşı cinsler arası işlenebileceği gibi aynı cinsiyetteki kişiler arası da işlenebilir.

Basit cinsel taciz suçu, Türk Ceza Kanunu kapsamında ele alınan suçlar arasındadır. Bu suç tipinde, failin cinsel eylemleriyle bir kişinin vücut dokunulmazlığını ihlal ettiği durumları ifade etmektedir. Bu tür bir suçun işlenmesi halinde belirlenen cezai yaptırımlar aşağıdaki gibidir. Cinsel taciz suçunun aynı kişiye karşı farklı zamanlarda işlenmesi durumunda, aksini gerektiren bir durum yoksa zincirleme suç hükümleri uygulanacaktır.

İnternet Yoluyla Cinsel Taciz Suçu

Fakat TCK’da yer alan hükme göre failin hareketinin cinsel amaç da taşıması gerektiğinden dolayı aynı zamanda özel kastın da varlığı aranmaktadır. Eğer mağdurun taciz edilmesinde cinsel bir amaç yoksa, yani sırf rahatsızlık vermek maksadıyla birtakım hareketler gerçekleştiriliyorsa bu durumda huzur ve sükunu bozma suçu veya hakaret suçu gibi bir suç işlenmiş olabilir. Bunun tespiti için somut olayın özelliklerine bakmak gereklidir.

Cinsel taciz, kişisel sınırların ihlali ve temel insan haklarının aşındırılması anlamına gelir ve mağdurların psikolojik, duygusal ve sosyal açılardan zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle ciddi bir suç kapsamında değerlendirilir ve kanunlarla caydırıcı cezai yaptırımlara tabi tutulur. Teşhir suretiyle cinsel taciz suçuyla hayasızca hareketler suçları birbirine karıştırılabilmektedir. Yargıtay, eğer belli bir kişi hedef alınarak cinsel organ gösterilmişse cinsel tacizin bulunduğu görüşündedir.

Toplumdaki yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Karşı tarafın rızası dahilinde gerçekleşen cinsel eylemlerde cinsel taciz suçundan bahsedilemeyeceği gibi hukuka aykırılık da söz konusu olamayacaktır. Sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişilerin yine bu suçu işlemesi nitelikli hal olarak kabul edilmiştir. Örneğin çocuğun kısa süreli komşuya bırakılması halinde bu suçun işlenmesi cinsel taciz suçunun nitelikli halidir.

Söz konusu suçlar, takibi şikayete bağlı suçlar olmadığı için yukarıda ifade edilen 6 aylık süreye bağlı kalınması zaruret değildir. Fakat dava zamanaşımı süresinin 8 yıl olması nedeniyle 8 yıllık sürede, suç teşkil eden fiil nedeniyle cezai sürecin işlemiş olması gerekir. Cinsel taciz suçu, bir kişinin cinsel dokunulmazlığa karşı onayı olmayan bir eylemde bulunması ile işlenen bir suçtur. Maddesi kapsamında düzenlenmiştir ve kanun koyucu tarafından ciddi bir suç olarak değerlendirilmektedir. Maddesine göre cinsel taciz suçunun soruşturulması ve kovuşturulması, mağdur tarafından yapılacak resmi şikayet ile mümkündür. Savcılık, mağdur tarafından herhangi bir şikayet yapılmadığı takdirde, bu suç hakkında resen, yani kendiliğinden harekete geçemez.

Cinsel taciz, kişinin cinsel dokunulmazlığına karşı işlenen ve rızası olmayan cinsel içerikli eylemlerle ortaya çıkar. Kısacası, cinsel taciz suçu, fiziki temas olmaksızın, kişinin cinsel bütünlüğüne yapılan ve onu rahatsız eden davranışlar bütünü olarak nitelendirilir. Bu tür davranışlara maruz kalan kişilerin, yaşadıkları bu olumsuz durumu polise ya da savcıya bildirme ve şikayetçi olma hakları bulunmaktadır. Yine aynı fıkrada taciz suçu sebebiyle mağdur işi bırakmak, okulunu bırakmak ve ailesinden ayrılmak zorunda kalmışsa verilecek hapis cezasının bir yıldan az olmamasına karar verilmiştir.

  • Fakat bu noktada bir istisna vardır ki bu istisna suçun mağdurunun 15 yaşından küçük olamayacağı hususudur.
  • Maddenin gerekçesinde ise açıkça “kişinin vücut dokunulmazlığının ihlâli niteliği taşımayan” şeklinde bir ifadeye yer verilmiştir.
  • Mağdur çocuk 15 yaşını doldurmuşsa, cinsel taciz suçunda şikayet hakkıyla ilgili kararı bizzat kendisi verecektir.
  • Bu durumda soruşturma dosyası, takipsizlik kararı ile kapatılır ve olay yargı önüne taşınmaz.
  • Cinsel taciz suçu, bireyin cinsel dokunulmazlığına karşı işlenen, onur, şeref ve kişilik haklarına saldırı teşkil eden bir suç türüdür.

Fail sanığı 30 defa telefon ile aramış ve fail telefona cevap vermemiştir. Cinsel taciz suçu işlendiği takdirde üç aydan iki yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasına hükmolunur. Dolayısıyla, basit cinsel taciz suçundan mahkum olan bir kişinin alacağı ceza, mahkeme kararına bağlı olarak değişebilir.

Sosyal medya (instagram, facebook, twitter vs.) veya internetten işlenen cinsel taciz suçu da uzlaştırma kapsamında değildir. Cinsel taciz suçucinsel arzular ve gayeler güdülerek kişiye karşı gerçekleştirilen fiziksel temas ile kişinin vücut dokunulmazlığının ihlal edilmesi yahut fiziksel temas olmaksızın kişinin sözlü şekilde rahatsız edilmesidir. Örneğin mağdura gönderilen cinsel taciz niteliğinde ibareler içeren mektubun ya da fotoğrafların, mağdura ulaşmadan el konulması halinde teşebbüsten bahsedilir. Cinsel taciz suçu, katalog suçlar arasında bulunmadığından dolayı, bu tür bir suç nedeniyle doğrudan telefon dinlemesi yapılması mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde mümkün değildir. Telefon dinlemesi, belli başlı suçlar için yargı kararı ile izin verilen bir soruşturma yöntemi olup, cinsel taciz suçları bu kapsamda değerlendirilmez.

Cinsel Taciz Suçu Memuriyete Engel Midir?

Para için sikişmeknin gerekçesinde ise açıkça “kişilerin vücudu üzerinde” ifadesine yer verilmemiştir. Maddenin gerekçesinde ise açıkça “kişinin vücut dokunulmazlığının ihlâli niteliği taşımayan” şeklinde bir ifadeye yer verilmiştir. Madde gerekçesinde açıkça belirtildiği üzere, bu suçla kişilerin huzur ve sükûnunun bozulması hususunda gösterilen davranışlar cezalandırılmakta, bu şekilde psikolojik ve ruhsal sükûn içerisinde yaşama hakları korunmaktadır.

Suçun ispatı için toplanan delillerin hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olması, yargının adil ve etkili işleyişi için elzemdir. Cinsel taciz suçu, kişinin cinsel dokunulmazlığına karşı istenmeyen ve rahatsız edici davranışlarda bulunulması anlamına gelir. Bu suçun ispatlanması bazen oldukça zorlayıcı olabilir, özellikle de mağdur ile failler arasında şahit olmaksızın gerçekleştiği durumlarda. Ancak, cinsel taciz içerikli sözlü tacizin yaşandığı bazı ani ve öngörülemez anlarda, gizli ses veya görüntü kaydının hukuka uygun olarak kullanılabilmesi mümkündür. Eğer mağdur, cinsel tacize uğradığı anı başkalarının duyamadığı bir ortamda ses veya görüntü kaydı alırsa, bu tür kayıtlar yasal olarak kabul edilebilir deliller arasında sayılabilir. Gizli kayıt yapmanın yasal olup olmadığı, genellikle olayın özel koşullarına ve mevcut yasal düzenlemelere bağlıdır.

Uzlaşmada; suçun mağduru ile faili, uzlaşma prosedürü kapsamında adliye eliyle belirlenen bir günde mevcut uyuşmazlığı çözmeye çalışır. Şayet çözüm gerçekleşmezse bu durumda dava şartı yerine getirilmiş kabul edilerek yargılama aşamasına geçilir. Maddesi gereği cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile ilgili uzlaştırma prosedürünün uygulanamayacağı açıktır.

Fakat eğer fiil, bir çocuğa karşı işlenmişse bu durumda fail hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmolunacaktır. Suçun, belirtmiş olduğumuz ilk halinin işlenmesi durumunda mağdurun şikayeti aranırken, suçun çocuğa karşı işlenmesi durumunda şikayet şartı aranmamaktadır. Türk Ceza Kanununda adli para cezası direkt verilebilmekle birlikte hapis cezasına ek olarak da verilebilir.

Email gönderimi, sosyal medya hesaplarında yorum yapma, kapalı ya da açık sosyal medya gruplarından sesli, görsel veya yazılı iletiler yoluyla. İnternet sitemizde yer alan bilgiler Kadim Hukuk ve Danışmanlık tarafından, Avukatlık Kanunu ve Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kuralları bağlamında sadece bilgi amaçlı olarak temin edilmektedir. Web sitemizdeki tüm içeriklerin telif hakkı Kadim Hukuka aittir. Sanık hakkında mağdureye yönelik tehdit eylemleri sebebiyle zamanaşımı süresi içinde kamu davası açılması mümkün görülmüştür. Anlaşmanın hala mahkeme onayına ihtiyacı var ve onaylandığında, tazminat uygun çalışanların ne kadar tazminat alacağı mahkeme tarafından belirlenecek.